fbpx

TikTok-hakukoneoptimointi (SEO): Näin optimoit TikTokit hakutuloksiin!

15.09.2022

TikTok-hakukoneoptimointi on puhututtanut viimeaikoina paljon. Ajatus TikTokin käyttämisestä hakukoneena tuntuu kuitenkin vielä useimmista hassulle. Minkätakia TikTok-videoiden hakukoneoptimointiin siis kannattaisi panostaa?

Muutama vuosi sitten vielä pohdittiin, onko TikTokista kilpailijaksi Instagramille. Nyt pohditaan, onko siitä kilpailijaksi Googlelle. Ajatus TikTokin käyttämisestä hakukoneena saattaa tuntua hassulle, mutta Googlen oman datan mukaan lähes 40% nuorista ikäryhmistä hakee tietoa ennemmin TikTokista ja Instagramista kuin Googlesta.

Oli miten oli, TikTok kehittää tällä hetkellä hurjalla vauhdilla sovelluksen hakuominaisuuksia. Meillä Suomessa TikTokin haku on vielä tällä hetkellä kohtalaisen kankea, mutta todennäköisesti uudistukset rantautuvat jo pian meillekkin. TikTokin oman haun lisäksi TikTok-videot nousevat hakutuloksiin Googlessa.

Etsiessämme hyvää lounasravintolaa lähialueelta, muiden suositukset ja mielipiteet ratkaisevat yleensä päätöksen. Mielipiteen painoarvo taas riippuu pitkälti siitä, kuka sen antaa. Videosisältö antaa heti mahdollisuuden arvioida suosittelijan luotettavuutta. TikTokin toinen vahvuus hakukoneena on sen älykäs algoritmi ja tiedon saamisen nopeus. Kun etsimme suosituksia, ohjeita, vinkkejä tai vaikkapa reseptejä, harva enää jaksaa katsoa 15min pituisia Youtube-videoita.

TikTok testaa tällähetkellä myös lokaatio-tageja, lokaatioon perustuvaa hakua sekä Nearby-syötettä, joka tarjoaa käyttäjälle lähialueen sisältöä. Nämä ominaisuudet tulevat varmasti lisäämään TikTok-hakujen määrää entisestään ja tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia yrittäjälle.

Näin hakukoneoptimoit TikTok-videot

Voit hakukoneoptimoida videon sisällyttämällä kuvaukseen sekä videon tekstielementteihin oleellisia avainsanoja, jotka kategorisoivat sisältöäsi ja joita yleisösi käyttää hakusanoina etsiessään aiheeseen liittyvää tietoa.

Videon kuvaustekstillä on suurin painoarvo, koska sen avulla saat optimoitua videon nousemaan TikTok-haun lisäksi Googlen hakutuloksiin. TikTok taas lukee tehokkaasti myös videossa kiinni olevat teksti-elementit, joten myös niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

TikTok-haku
TikTokin haku näyttää, mitä muut ovat hakeneet aiheeseen liittyen.

➡️ Hyödynnä TikTokin hakua ja käy tutkimassa, minkälaisia hakuja sisältöjesi aihepiiriin liittyen tehdään. Näin saat tietoa usein käytetyistä hakutermeistä ja pystyt optimoida sisältöjäsi näiden avulla.

➡️ Sisällytä videon kuvaukseen sekä itse videossa oleviin tekstielementteihin oleelliset avainsanat, joita yleisösi käyttää hakusanoina hakiessaan tietoa aiheesta. Kuvauksessa avainsanat voivat olla osana tekstiä tai ne voivat olla häshtägeissä.

➡️ Lisää kuvaukseen muutama häshtägi, jotka auttavat TikTokin algoritmia kategorisoimaan sisällön. Mitä paremmin algoritmi saa kategorisoitua sisällön, sitä paremmin se osaa näyttää sitä oikealle yleisölle ja sitä todennäköisemmin sisältö nousee myös hakutuloksiin.


Jannika ”CJ” Julin  // @cj.janni