fbpx

TikTokin ja Instagramin välinen kamppailu puhututtaa – kumpaan kanavaan nyt kannattaa panostaa?

24.04.2020

TikTok puhututtaa markkinointialalla sekä yrittäjien ja vaikuttajien keskuudessa. Etenkin siitä käydään keskustelua, syrjäyttääkö TikTok Instagramin, joka on ehdottomasti monipuolisin somekanava tällä hetkellä.

Kumpaan kanavaan siis kannattaisi panostaa? Tässä blogitekstissä jaan oman näkemyksen aiheesta!

Sovelluksilla on tapana syrjäyttää toisensa – kilpailua käydään jatkuvasti

Tällä hetkellä Tiktok kasvattaa kovaa vauhtia suosiotaan myös vanhempien käyttäjien keskuudessa. Enää ei voida sanoa, että TikTok olisi vain lasten ja nuorten sovellus. Se on iso ja varteenotettava kilpailija Instagramille.

Instagram puolestaan ei ole ainoa TikTokin kanssa kilpaileva sovellus. Mm. Facebook (Instagramin omistaja) on testannut “TikTok-kopiota” nimeltä Lasso. Lisäksi Youtube on aloittanut short-ominaisuuden kehittämisen, mikä viittaisi kilpailuun TikTokin kanssa.

En itse näe näitä kahta suurena uhkana TikTokin menestystarinalle. Sen sijaan TikTokin ja Instagramin välisen kilpailun tuloksia on vaikeampi ennustaa.

Suuri osa markkinointialan johtavista asiantuntijoista on kuitenkin sitä mieltä, että TikTok syrjäyttää Instagramin hyvinkin pian. Toiset taas uskovat Instagramin tekevän TikTokille saman, minkä se teki Snapchatille vuonna 2016. Silloin Instagram kopioi Snapchatin story-ominaisuuden ja laittoi nopeasti stopin sovelluksen kasvulle.

Jo parhaillaan Instagram yrittää kopioida TikTokista tuttuja ominaisuuksia storyihin. Käsittääkseni Instagramin testaama reels-ominaisuus muistuttaa merkittävästi TikTokin videoeditoria.

Kopiointi ei ole suinkaan yksipuolista. Viime aikoina yksi uusimmista muutoksista TikTokissa on ollut se, että liveistä kertovat kuvakkeet ovat tulleet seurataan-sivulle. Onko sattumaa, että design on hyvin sama kuin Instagramissa?


TikTokin ja Instagramin toiminta- ja käyttöperiaatteet eroavat toisistaan


Snapchat-tapaukseen viitaten, pelkkä kopiointi Instagramin toimesta ei kuitenkaan tule riittämään. Se johtuu siitä, että koko TikTokin toimintaperiaate eroaa perustavanlaatuisesti Instagramin toimintaperiaatteesta.

Esimerkkejä eroavaisuuksista:

1) TikTokissa sisältöä kulutetaan pääosin For you -sivun kautta. Instagramissa näemme seurattavien tuottaman sisällön, mutta uutta kiinnostavaa sisältöä pitää etsiä itse.

2) TikTokissa myös pienet tilit saavat hurjat määrät orgaanista (eli ilmaista) näkyvyyttä. Instagramissa orgaaninen näkyvyys on isojen tilien ilo, kun taas pienet tilit joutuvat maksamaan näkyvyydestä.

TikTok on siis koukuttavampi sovellus, mikä lisää sovelluksessa vietettyä aikaa. Näkyvyyden maksimointiin ei myöskään tarvitse käyttää rahaa.

TikTok ja Instagram ovat kokonaisuudessaan kaksi hyvin erilaista alustaa, ja siksi niiden suora vertailu on haastavaa. TikTokin nopeatempoiset ja viihdyttävät videot tarjoavat ehdottomasti enemmän aististimulaatiota. Sen vuoksi ne myös varastavat helposti huomion.

Asiapitoisemman sisällön kannalta Instagramissa on enemmän mahdollisuuksia: kuvat, videot, storyt, IG-tv ja pidemmät tekstit.

Se, että Instagram aloitti pelkkänä kuvienjakosovelluksena, viittaa myös TikTokin mahdollisuuksiin kehittyä Instagramin vertaiseksi. GaryVeen ennustusten mukaan, jos TikTok mahdollistaisi kuvien jakamisen, olisi se Instagramin loppu.

Saa nähdä, miten käy! Tällä hetkellä TikTokilla on ehdottomasti paikkansa, mutta niin on myös Instagramilla monipuolisuutensa vuoksi.


Mun vinkit yrittäjälle ja vaikuttajalle – panosta tähän kanavaan!

Kysyin myös mun seuraajilta mielipiteitä siitä, syrjäyttääkö TikTok Instagramin. TikTokissa selkeästi suurin osa oli sitä mieltä, että syrjäyttää. Perusteluna se, että TikTok on hauskempi ja viihdyttävämpi kanava. Myös parempi näkyvyys nousi usein esiin. Instagramissa taas valtaosa uskoi Instagramin pitävän kruununsa, mutta perusteluja ei juurikaan tullut.

Olen itse sitä mieltä, että kaikille brändiään rakentaville (yrittäjät ja vaikuttajat), TikTokin tulisi olla näistä kahdesta se tärkeämpi kanava. Ihan vain jo näkyvyyden takia. Se ei tarkoita, etteikö seuraajia voisi ohjata myös muihin kanaviin.

Tällä hetkellä moni TikTok-vaikuttaja on laittanut Instagram-tilinsä jopa yksityiseksi. Tällöin seuraajat kuuluvat sisäpiiriin, johon ehdottomasti halutaan päästä mukaan. Nerokasta!

Yrittäjänä en silti lähtisi laittamaan Instagramia yksityiseksi. Suosittelen kuitenkin vahvasti panostamaan TikTokiin.

  1. Maksimoi näkyvyys TikTokissa
  2.  Ohjaa seuraajat myös muihin somekanaviin
  3. Syvennä yhteyttä yleisöösi, tarjoa monipuolisempaa sisältöä ja sitouta heitä entisestään!


Mitä sä olet mieltä? Syrjäyttääkö TikTok Instagramin?


Tilaa mun Youtube-kanava tai seurantaan @cjinsight TikTokissa ja/tai Instagramissa ja osallistu keskusteluun!


Jannika Julin  // @cj.janni